Zomerparkfeestelijke verslaggeving
Ik keek altijd uit naar het Zomerparkfeest in Venlo.
Elk jaar schreef ik erover, vooral van input voorzien door publieksvoorlichter Sef Derkx.
Zo halverwege de jaren tachtig hadden we zo’n beetje alles behandeld wat er aan randverschijnselen op te merken viel en begonnen we de grenzen van de journalistiek qua toon en inhoud wat op te rekken.
Plezierige gesprekken in een tijdgeest die nog niet al te moeilijk deed.
Eigenaardige verschijnselen in het Julianapark
'Organisatorisch hebben we de zaak weer rond,' laat Zomerparkfeestvoorlichter Derkx weten vanuit rusthuis 'Onder de Dennen', waar hij in verband met de grote drukte van de laatste tijd enige dagen verblijft, omringd door het zorgzame personeel dat overal sleutels van heeft en hem dus vaak van dienst kan zijn.
In die betrekkelijk besloten atmosfeer vindt hij de gemoedsrust en de tijd om zich in facetten van het feest te verdiepen waar hij elders en anders de gelegenheid niet voor vindt...
Regionale kunst
De organisatie droeg regionale kunst en kunstenaars een warm hart toe. Zo decoreerden ze park en podium met schilderijen en objecten en werden ook ingeschakeld in de publiciteitesmachinerie. Dat jaar maakten ze de affiches. Louter unica.
‘Eerlijk gezegd verwachten we wel dat ze vlug gejat worden. Sterker nog, nooddruftige galeriehouders doen er goed aan om 's nachts met een plamuurmes op pad te gaan.'
Kroonjaarbier
Bij de 10e editie werd een speciaal jubileumbier gebrouwen in België.
(...) het Kroonjaarbier werd opgehaald door een afvaardiging van het stichtingsbestuur, onder wie gelukkig enkele ervaren woestijnreizigers die zelfs in een omgevingstemperatuur van meer dan 30 graden meegevoerd bier wisten te koelen met niet meer attributen dan een nat t-shirt en een gemiddelde snelheid van 120 km per uur. Waarvoor hulde.
Subsidie ?!!?
‘Subsidie?!!?' Als door een wesp gestoken springt zomerparkfeest publieksvoorlichter Sef Derkx op en weet in een snelle reflex nog net zijn zojuist ingeschonken glas Kroonjaarbier voor omvallen te behoeden.
Dat neemt niet weg dat er sterke geruchten gonzen over pogingen tot werving van externe financiële ondersteuning, middels een beroep op subsidiënten en sponsoren...
Hoe liep dat af?
Feestje bouwen
Bericht uit het jaar dat in het geheugen van wijnboeren gegegrift staat als het rampjaar 1985
'Een indianengehuil ging op uit de schare popelende vrijwilligers, die zich op het materiaal stortten als verdwaalde Saharareizigers op een dienblad schuimend bier.
Naarstig ging men vooral op zoek naar draaikoppelingen, waarvan er voor de podiumconstructie meer nodig zijn dan in de hele Benelux voorradig.'