Orgaan

Ik schakelde naar een ander kanaal en viel in een soort liefdadigheidsquiz. Mensen konden een half miljoen winnen, maar als ze verloren moesten ze een orgaan afstaan.

Tussendoor zag je beelden van kandidaten uit vorige afleveringen, voor hun nieuwe huis met zwembad, of geheel hersteld van de operatie waarbij een nier was weggenomen of een long en deze keer zelfs iemand die zijn hart had moeten afstaan, maar er wel een kunsthart voor in de plaats had gekregen.

De afgestane organen werden gebruikt om het tekort in die markt op te vangen.

Af en toe moest de producent mensen tegen zichzelf in bescherming nemen. Die kwamen keer op keer terug, omdat ze toch ooit moesten winnen.

Deze keer ging het tussen een meisje van ergens in de twintig, dat er goed uitzag en haar linkeroog inzette en een man van een jaar of veertig die zijn hypotelamus ter beschikking stelde.

Daarmee had hij al meteen een flinke voorsprong, want zo'n onmisbaar orgaan leverde natuurlijk veel meer punten op dan een oog.

In het begin had ik er vaak naar gekeken, want het was weer eens wat anders, maar tegenwoordig zag je op alle netten soortgelijke programma's.

De adoptieshow bijvoorbeeld, waarbij je je kind -- als het tenminste niet ouder was dan een maand of zes -- inzette en je als hoofdprijs een bungalow op Aruba kon winnen met voor tien jaar vakantiegeld. In het begin was het een spannend en emotioneel programma, maar de laatste tijd waren er steeds meer kandidaten waaraan je zo kon zien dat ze dat kind alleen gemaakt haddden om mee te kunnen doen en daardoor werd het allemaal wat te glad naar mijn smaak.

Wel leuk, maar dat kwam maar eens in de maand bij gebrek aan kandidaten, was de survivalshow. Alleen afgetrainde atleten konden daaraan meedoen, want voor een normaal mens was het niet te doen.

Je werd achternagezeten met kettingzagen, er werd op je geschoten met machinegeweren en als je dacht dat je alles gehad had, sprong er iemand met een vlammenwerper naar voren of je werd gevangen door een man met een net en een drietand en vervolgens gemarteld in een authentiek middeleeuwse folterkelder. Daar werd je dan gedwongen afstand te doen van alles wat je in de loop van de show gewonnen had.

Ik miste geen aflevering, maar tot nu toe had ik er pas drie zien overleven en een daarvan had zijn hele miljoen nodig voor revalidatie, want de verzekering dekte zo'n deelname niet.

Ik schakelde verder.

Reactie plaatsen

Reacties

Wim van Grinsven
een jaar geleden

Beetje twijfelgeval. Eigenlijk hoort het op de pagina 'Gered van de shredder', maar die is er nog niet. Afijn we gaan zien waar het terechtkomt.