Zelf doen

Jaren geleden werd ik door Ontwikkelzelf.nl gevraagd wat bijdragen te leveren.

Het was een wat dwingend format, dat zich niet alleen richtte op personen, maar ook op zoekalgoritmes, dus het moest met bullets, 3, 7 of 10 tips en pittige claims.

Dan maakte ik er bijvoorbeeld zoiets van:

In 3 stappen je zorgen de baas

Om zorgen te hebben, moet je ze eerst maken. Ze bestaan niet uit zichzelf. Zorgen vereisen jouw inspanning. Je hebt er je voorstellingsvermogen bij nodig. Je moet voor jezelf uittekenen wat er mis kan gaan, hoe dat kan gebeuren en welke vervelende gevolgen dat zou kunnen hebben. Daar gaat heel wat energie in zitten.

Vaak lijkt het vanzelf te gaan. Er gebeurt iets, of juist niet. Je hoort, ziet, leest of ervaart iets en schijnbaar uit het niets is het zover: je maakt je zorgen. Het logische gevolg is dan natuurlijk dat je niet veel later ook inderdaad zorgen hebt.


De trigger
Hoe ontstaan ze nu precies, die zorgen? Het blijkt dat angst een grote rol speelt. Er is altijd een trigger, de gedachte die het proces in gang zet. Meestal wordt een basisangst geactiveerd. Voor de één is dat de angst niet geaccepteerd te worden, voor de ander de vrees niet meer in het eigen levensonderhoud te kunnen voorzien en voor weer een ander misschien de angst ziek te worden. Als je in staat bent het trigger-moment te ontdekken, zie je welke angst bij jou geactiveerd wordt. Dan kun je even stilstaan bij die gedachte en evalueren hoe reëel die is.

Ga je echt je promotie mislopen omdat je baas je niet groette op de gang? Loopt je huwelijk echt op de klippen omdat jouw man goed met de buurvrouw kan opschieten?


Realistisch?
Als je er even bij stilstaat en niet meteen op de trein van voortdenderende onheilsgedachten springt, zie je dat de situatie zich op heel veel manieren en in heel veel richtingen kan ontwikkelen. In plaats van je zorgen te maken kun je een roze bril opzetten en je voorstellen hoe geweldig de afloop zal zijn. Ja, maar dat is toch niet realistisch, zeg je. Dat klopt. En dat doemscenario dus ook niet.

Hanteer deze 3 stappen om jouw zorgen de baas te worden:

  • Betrap jezelf op zorgen maken
  • Accepteer wat zorgen je willen zeggen
  • Kies wat je wil denken


De toekomst

De toekomst krijgt vorm door de gedachten die je vandaag denkt en de acties die je nu onderneemt. Waardoor laat je die inspireren? Door angst en sombere gedachtes? Of door een beeld van de toekomst zoals je dat graag zou zien? Hoe de toekomst eruit zal zien, kun je nu niet voorspellen. Maar zeker is dat hoe je je vanavond voelt afhangt van wat je vandaag denkt en doet.